Mitä ovat uudet 8 % viinit?

24.7.2024 - Kategoriat: Ajankohtaista, Artikkelit

Markettiviinit rynnistivät Suomeen

Ruokakauppojen hyllyiltä löytyvät 8-prosenttiset uutuusviinit vastaavat kasvavaan kysyntään kevyemmistä ja matala-alkoholisista vaihtoehdoista. Myös hyvä ja helppo saatavuus tekee niistä erittäin kiinnostavia.

Eri maiden viinilainsäädäntö määrittelee, kutsutaanko tuotetta viiniksi tai esimerkiksi viinijuomaksi. Käymisteitse valmistetuissa viineissä matala-alkoholipitoisuus saadaan aikaan luonnollisesti tai tekniikan avulla, kun taas viinijuomissa haluttu alkoholipitoisuus on saatu aikaan laimentamalla eli lisäämällä viinin joukkoon vettä tai rypälemehua.

TUTUSTU MATALA-ALKOHOLISIIN VIINEIHIMME

8 % tuotteet edustavat viininvalmistuksen innovaatiota

Alkoholipitoisuuden madaltamiseen on kehitetty edistyneitä menetelmiä

Viineissä voi olla alun perinkin matala alkoholipitoisuus, kuten esimerkiksi joissakin italialaisissa kuohuviineissä (Asti) ja saksalaisissa QbA- ja Kabinett-viineissä. Näiden matala alkoholipitoisuus saadaan aikaan rypäleiden kypsyyttä ja käymisprosessia säätelemällä. Kun rypäleet poimitaan varhain niiden sokeripitoisuus ja siten lopullisen viinin alkoholipitoisuus jäävät alhaiseksi, tai käyminen voidaan keskeyttää, jolloin viiniin myös jää jäljelle sokeria.

Tai sitten niistä on poistettu alkoholia käymisprosessin jälkeen. Tämä tapahtuu tislaamalla osa viinistä alipaineessa tai käänteisosmoosin avulla lähes alkoholittomaksi, jonka jälkeen se sekoitetaan alkuperäiseen viiniin, kunnes alkoholia on kahdeksan prosenttia.

Kun viiniä manipuloidaan niin, että siitä poistetaan alkoholia, viineihin lisätään usein sokeria korvamaan alkoholin poistossa menetettyä täyteläisyyttä.

8-prosenttisia viinejä voidaan valmistaa luonnollisella käymisellä tietyillä alueilla tietyin edellytyksin

Italia

Italiassa, erityisesti Astin alueella, valmistetaan matala-alkoholisia kuohuviinejä ja makeita jälkiruokaviinejä (7–8 % alkoholia).

Viinit ovat DOCG-luokiteltuja, joka on korkein laatuluokitus Italiassa. Alueen viinit valmistetaan Moscato-rypäleistä.

Saksa

Saksassa valmistetaan laatuviinejä, kuten QbA ja Kabinett, eri alueilla. Näissä viineissä on luonnostaan alhainen alkoholipitoisuus mutta melko korkea sokeripitoisuus (35–45 g/l).

Korkea happopitoisuus tasapainottaa makeutta ja suutuntuma on kuivempi kuin sokeripitoisuus antaa olettaa.

Viinimaailman innovaatiot

    • Nykyisin menetelmin (esim. aromien ja sitruunahapon lisäys) saadaan etenkin valkoviinit kuiviksi ja maukkaiksi.
    • Matala-alkoholiset valko-, kuohu- ja roseeviinit muistuttavat aromi- ja happorakenteensa osalta ns. perinteisiä viinejä ja ovatkin luonnostaan maukkaita ja hyvärakenteisia.
    • Punaviineissä matala alkoholipitoisuus vähentää täyteläisyyttä. Matala-alkoholipitoisissa punaviineissä on myös vähemmän tanniinisuutta. Matala-alkoholipitoisten punaviinien tuotantoa kuitenkin kehitetään koko ajan, jolloin saadaan viinillisempi lopputulos.

Matala-alkoholiset sopivat monipuolisesti ruokapöytään ja seurusteluun

    • Valkoviinit: seurustelu, salaatit, piiraat, kevyet kasvis- ja kalaruoat, Aasian mausteiset makumaailmat.
    • Punaviinit: pizza, pasta, lihaisat salaatit, runsaat kasvisruoat, rasvaisemmat kalaruoat, vaalea liha, mausteiset ruoat, myös tuhdimmat liharuoat.
    • Roseeviinit: seurustelu, piknik, pikkusuolaiset, kevyet salaatit.
    • Kuohuviinit: aperitiivi, alkumalja, makeat käyvät monipuolipuolisesti jälkiruoille.

       

Aihealueet: