Nduja-makaronilaatikko

19.9.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Makaronilaatikko saa säväyksen nduja-tahnasta

Makaronilaatikko, tuo perinteinen herkku ja lumoava lohturuoka, saa jännää tuoretta twistiä, kun jauheliha maustetaan lämpimän chilisellä salamimakkaratahnalla, ndujalla.

”Nduja – Lämpimän chilinen salamimakkaratahna”

Nduja on kotoisin Etelä-Italiasta Calabriasta, sieltä saappaankärjestä ja monelle tullut tutuksi lähinnä pizzan päälle ripoteltuna. Calabriassa ndujaa levitetään usein paahdetun, vielä lämpimän crostata-leivän päälle.

Nduja valmistetaan possun rasvaisimmista osista ja lihan joukkoon jauhetaan pepperoncino-chiliä. Nduja-tahna on rakenteeltaan pehmeää ja sitä myydäänkin kaupoissa lasitölkeissä. Tahna on itsessään kypsää eli sitä voi syödä sellaisenaan, vaikka leivän päällä.

Ndujasta on paljon muuhunkin kuin pizzanpäälliseksi

Nduja on mainio lisä ruoanlaittoon mausteisesta ruoasta pitävälle. Sillä voi maustaa niin liha- kuin kasvisruokia, pizzoja ja pastoja. Kokeile ndujaa myös lihan maustamiseen ennen grillausta.

Sen tulisuus on lempeän ärhäkkää ja ndujan määrää säätelemällä ruoasta saa joko pehmeästi chilinpuraisemaa tai todella chilipuremaa.

Moni perinneruoka, kuten tuiki tavallinen makaronilaatikko saa aivan uuden ilmeen – nduja värjää makaronilaatikon punertavaksi – ja ndujalla aateloidun makaronilaatikon maku on mahtavan runsas. Sellainen, että sen kaveriksi kelpaa availla pullo täyteläistä ja mehevää punaviiniä. Täydellinen arkiruoka, joka onkin hitusen arjen yläpuolella.

6 hengelle

Ainekset

400 g makaroneja
1 keltasipuli
2 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
2 rkl nduja-tahnaa
1 tl suolaa
muutama rouhaus mustapippuria myllystä

Munamaito:

8 dl täysmaitoa
2 kananmunaa
2 tl suolaa

Pinnalle:

2 dl gruyérejuustoraastetta

Ohje:

  1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä. Keitä makaroneja muutama minuutti vähemmän, kuin mitä pakkauksen ohjeessa sanotaan, jolloin makaronit jäävät vielä hieman napakoiksi.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää hienonnettu sipuli ja kypsennä kunnes sipuli pehmenee. Lisää pannulle nduja ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Valmista munamaito sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
  4. Voitele noin 25 cm x 20 cm kokoinen uunivuoka. Sekoita uunivuoassa makaronit ja paistettu jauheliha-nduja seos hyvin keskenään.
  5. Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
  6. Kypsennä makaronilaatikko 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes makaronit ovat pehmenneet, munamaito on hyytynyt ja pinta ruskistunut.