Peuran ulkofilee & paahdetut kasvikset

17.10.2023 - Kategoriat: Ruokareseptit

Syksy on riistaruoan, satokauden antimien ja täyteläisten punaviinien aikaa

Herkullinen peuran ulkofilee ei kaipaa muita mausteita kuin suolaa ja pippuria. Tarjoa lisukkeena paahdettuja kasviksia ja kaada lasiin mehevää punaviiniä.

Mainioita viinejä riistalihan seuraan ovat Syrah-,  Shiraz- ja Cabernet Sauvignon -rypäleestä valmistetut punaviinit sekä italialaiset amarone- ja barolo-viinit. Riistalle sopivat viinisuositukset löydät reseptin alta.

Mitä viiniä riistalle?

Peuran, metsäkauriin ja saksanhirven seuraan valittavien punaviinien ei tarvitse olla ylettömän täyteläisiä tai tanniinisia. Valitse viini esimerkiksi Alkon makutyypeistä mehevä & hilloinen tai vivahteikas & kehittynyt. Rypälelajikkeista toimivat esimerkiksi Syrah, Shiraz ja Cabernet Sauvignon.

Hirven voimakkaaseen makuun sopivat hieman rotevammat ja täyteläisemmät punaviinit. Sisältä punaiseksi jätetylle lihalle kannattaa valita Alkon makutyypeistä roteva & voimakas punaviini, jossa on tarvittavaa ryhtiä ja tanniinisuutta. Pitkään padassa haudutetulle tai muuten kypsälle hirvenlihalle voit valita aavistuksen pehmeämmän punaviinin. Suuntaa katseesi Alkon makutyyppien mehevä & hilloinen tai vivahteikas & kehittynyt viinien suuntaan.

Ankan ja riistalintujen kanssa sopivat erityisesti marjaisa & raikas -makutyypin viinit, tukevien riistalintuaterioiden kanssa myös roteva & voimakas -makutyyppien punaviinit. Valkoviineistä kannattaa kokeilla runsas & paahteinen – tai vivahteikas & ryhdikäs -makutyyppien viinejä. Kokeile riistalintujen kanssa esimerkiksi; pehmeä tanniinista ja tuntuva hapokasta Saint Clair Gimblett Gravels Syrahia, mehukasta ja suunmyötäistä Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Pinot Noiriatai tyylikästä ja tasapainoista Talbott Sleepy Hollow Vineyard Chardonnayta.

Peuran ulkofilee & paahdetut kasvikset

4 hengelle

Ainekset

n. 600 g peuran ulkofileetä
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
2 oksaa tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa

Uunikasvikset:

n. 1 kg kasviksia (esim. porkkanaa, palsternakkaa, vihreää parsaa, perunaa sipulia)
2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja pippuria
tuoretta timjamia

Jos kaipaat peuran ulkofileen seuraan kastiketta niin nappaa punaviinikastikkeen resepti täältä!

Peuran ulkofilee ohje:

  1. Ota ulkofilee huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen valmistusta.
  2. Kuivaa ulkofilee, poista siitä mahdolliset kalvot ja mausta se molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
  3. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja lisää öljy. Paista filee 3–4 minuuttia molemmilta puolilta.
  4. Kun liha on saanut kauniin ruskean värin, laske lämpö keskilämmölle.
  5. Lisää voi ja timjaminoksat. Jatka kypsentämistä̈ 3–4 minuuttia ja nostele samalla sulaa voita lusikalla fileen päälle.
  6. Laita liesi pois päältä ja jätä pannu liedelle. Anna lihan kypsyä vielä 5 minuuttia, kunnes se on puolikypsää, eli 55–57-asteista.
  7. Nosta filee pannulta lautaselle ja anna sen levätä 10-15 minuuttia, jolloin lihasta tulee mureampaa.

Paahdetut kasvikset:

  1. Pese tai kuori kasvikset ja leikkaa ne kahtia.
  2. Pyöräytä kasvikset isossa kulhossa öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Levitä ne sitten leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Lisää mukaan timjaminoksat.
  3. Paahda 220 asteessa uunin keskitasolla noin 25–30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Viinisuositukset riistalle: